16 сентября 2013 г.

Роз’яснення щодо порядку отримання права на виконання будівельних робіт на підставі повідомлення.

Загальні засади отримання права на виконання будівельних робіт визначені статтею 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».
Виконання робіт з будівництва індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 300 кв. метрів, господарських будівель і споруд, зокрема гаражів, які розташовані на присадибних, дачних і садових земельних ділянках, здійснюється після подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт.
Процедура подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт та його форма визначені Порядком виконання будівельних робіт (далі - Порядок), який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 №466.
Замовнику (його уповноваженій особі) потрібно заповнити бланк повідомлення, яким можна отримати у дозвільному центрі, територіальному органі або на сайті Держархбудінспекції України у рубриці « Законодавча та нормативна база» (додаток 1 до Порядку).
Після заповнення таке повідомлення необхідно подати до територіального органу Держархбудінспекції України особисто, надіслати рекомендованим листом з описом вкладення або подати через дозвільний центр за місцезнаходженням об’єкта будівництва.
Будівництво індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 300 кв. метрів, господарських будівель і споруд, зокрема гаражів, відповідно до статті 27 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки. При цьому розроблення проекту будівництва здійснюється виключно за бажанням замовника, а відповідні графи у повідомленні не заповнюються.
Замовник набуває право на виконання будівельних робіт на наступний день після подання повідомлення.