18 сентября 2013 г.

Роз’яснення щодо порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових будинків.

Загальні засади прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів визначені статтею 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».
Прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 300 кв. метрів, господарських будівель і споруд, зокрема гаражів, які розташовані на присадибних, дачних і садових земельних ділянках та споруджувались на підставі будівельного паспорта здійснюється шляхом реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про готовність об’єкта до експлуатації.
Процедура подання декларації про готовність об’єкта до експлуатації та її форма визначені Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (далі - Порядок), який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 №461.
Замовнику (його уповноваженій особі) необхідно заповнити бланк декларації, який можна отримати у дозвільному центрі, територіальному органі або на сайті Держархбудінспекції України у рубриці « Законодавча та нормативна база» (додаток 1 до Порядку).
Після заповнення два примірники декларації необхідно подати до територіального органу Держархбудінспекції особисто, надіслати їх рекомендованим листом з описом вкладення або подати через дозвільний центр за місцезнаходженням об’єкта будівництва.
Інспекція протягом десяти робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених у ній даних та на безоплатній основі реєструє подану декларацію.
Після проведення реєстрації один примірник залишаться в інспекції, яка її зареєструвала, а другий примірник з відміткою Інспекції повертається замовнику.
Датою прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта є дата реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації.
Зареєстрована декларація е підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії, включення даних про такий об’єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.
У разі втрати або пошкодження декларації передбачено можливість отримання дубліката.